Právě si prohlížíte Jak trénovat v lockdownu

Jak trénovat v lockdownu

Pandemická situace pokračuje, omezení pohybu se pomalu zpřísňují a vycestování do zahraničí je stále relativně problematické. Nezbývá tedy nic jiného, než si vyrobit nějaké vysokohorské treky ve svém okolí.

Simulace vysokohorského treku

Spousta míst v republice má převýšení, které je charakterem velmi podobné vysokohorskému výšlapu. Jediný problém je jejich délka. V zahraničí si vychutnáte bez problému dvou kilometrové stoupání v kuse. Pokud se vám zrovna nechce cestovat do Obřího dolu, tak u nás většinou nenaleznete výšlap se stoupáním vyšším než 300 m. I u nás na berounsku jedno takové stoupán je – vyhlídka Svatý Jan pod skalou. Sice nastoupáte pouze cca 160 m, zato se jedná o relativně schodovitý výšlap s velkým převýšením na velmi krátké vzdálenosti. Nezbylo než simulovat vysokohorský trek opakovaným výšlapem. Během téměř pěti hodin (4:45) se mi výšlap podařilo absolvovat 12 krát. Bohužel jsem při posledním výšlapu chytnul do stehen tak velkou křeč, že jsem musel další výšlap odvolat. Trochu mě zlobila GPS, hodnoty v tabulce by ale měli být přesné.

Vzdálenost22 km
Stoupání1800 m
Klesání1800 m

Katastr obce

Pár dní po výšlapu na Svatého Jana došlo k uzavřením okresů. Tedy – pohyb po okrese byl možný jen na nákup, sportovní aktivity bylo možné provozovat pouze na katastrálním území obce. Jelikož má toto území naší obce průměr něco málo přes 2 km, musel jsem opět simulovat. Našel jsem si co největší možný okruh, který neopouštěl zmiňovanou oblast – měl pouhých 9 km. Do oběda se mi ho podařilo absolvovat 4x a díky absenci pauz se mi podařila i hezká celková rychlost 6,5 km/h.

Vzdálenost37 km
Stoupání670 m
Klesání670 m

Simulace vysokohorského treku, volume II

Spolu s bráchou jsme se rozhodli, že za rok 2021 chceme vyhlídku Svatý Jan pod skalou zdolat nejméně 18 krát. Ke konci dubna se zlepšilo počasí a došlo tedy na plánovaný výšlap. Bratr za mnou do Berouna dorazil kolem půl osmé a tak jsme lehce před osmou již stáli pod skalní stěnou a započali první výstup. Nejprve jsem navrhoval každý pátý výstup udělat vrcholovou pauzu a doplnit kalorie. Nakonec byla strategie odlišná. Prvních 9 výšlapů průbíhalo v kuse a následovala 10ti minutová pauza u kříže. Poté jsme zdolali dalších 5 výstupu a následovala další krátká pauza. Poslední 4 výšlapy už byly trochu pomalejší, ale už jsme se obešli bez přestávky. Nakonec se nám podařila i hezká výšlapová rychlost cca 4,1 km/h.

Vzdálenost31 km
Stoupání2720 m
Klesání2720 m

Napsat komentář