Právě si prohlížíte Mikrotrip #02 – Jahňací štít

Mikrotrip #02 – Jahňací štít

Po příjezdu, plni chtíče z dosažení vrcholu, vyrazili jsme relativně svižným tempem do hor. První úsek, vedoucí k chatě u Zeleného plesa, vede vycházkovým terénem bez výrazného převýšení. Zde tedy nadprahové tempo nevadilo.

Problémem byl úsek na tuto sekci navazující. Výstup od Zeleného plesa k výše posazenému červenému plesu. Zde je prudší exponovaný úsek, který lze při pomalém tempu zvládnout bez větších obtíží. Naše svižné tempo nás sice k červenému plesu dostalo doslova za pár minut, ale nahoře jsme měli pocit, že umíráme. Navíc náš odpor k dlouhým pauzám nám nedovolil odpočívat více než 5 minut a už jsme pokračovali opět k vrcholu.

Pasáž vedoucí pod Kolové sedlo byla o poznání pomalejší, protože nás brzdil napadaný sníh na který nikdo z nás neměl vhodnou obuv. Na sedlo vede cesta zajištěná řetězy, kde se před námi bohužel vytvořila ohromná fronta. Úsek byl prudký, ale naštěstí ne tolik a dal se provést bezrizikový výstup mimo zajištěnou část. Z kolového sedla se naskytl úchvatný výhled na Javorovou dolinu.

Z tohoto místa vede na samotný vrchol hezká skalnatá cesta, která do hry zapojí i ruce. Je potřeba překonávat mini soutěsky a drápat se po přírodních skalnatých schodištích. Většinu toho co vidíte z vrcholu Jahňacího štítu lze vidět už od dosažení Kolového sedla, přesto je krásný pocit dosáhnutí vrcholu a užívání si výhledů. Náš čas výstupu od parkoviště Biela voda až na vrchol byl 3:03. Možná za to mohlo i krásné počasí, ale tento vrchol zatím pokládám za jedno z nejhezčích míst Vysokých Tater a už nikdy bych nenavštívil Zelené pleso bez této vrcholovky.

Vzdálenost21.0 km
Stoupání1300 m
Klesání1300 m

Rozpočet

U takového výletu nemá moc smysl mluvit o ceně. Nicméně pro úplnost, výsledná cena za osobu byla 458 Kč. Skládala se z: 258 Kč za cestu vlakem z Popradu do Pardubic, 50 Kč za kofolu na horské chatě a 150 Kč mému kamarádovi za svezení autem z Pardubic do Popradu (=cena benzinu dělená pěti).

Galerie

Napsat komentář